معرفی ارزهای رمزنگاری شده

این روزها تب ارزهای رمزنگاری شده یا به اصطلاح کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) همچنان در حال داغ و داغتر شدن است. هر محفل و مجلسی که وارد میشوید، مشاهده میکنید که علاقهمندان به سرمایهگذاری درباره ارزهای دیجیتال صحبت میکنند. اما در این بین هنوز افرادی هستند که شناختی در این حوزه ندارند و نمیدانند ارزهای رمزنگاری شده چه چیزی هستند. امروز و در این صفحه از ژوپیتر تصمیم گرفتیم مشخصا به این موضوع بپردازیم.
با ما همراه باشید.
ارزهای رمزنگاری شده چه نوع ارزی هستند؟
وقتی قصد دارید وارد حوزهای از سرمایهگذاری بشوید قبل از هر چیزی باید اطلاعات و شناخت کافی درباره برخی از اصطلاحات و مفاهیم داشته باشید. دنیای ارزهای دیجیتال نییزبه همین صورت است. ارزهای رمزنگاری شده یا به اصطلاح کریپتوکارنسی یکی از مفاهیم اولیه در این حوزه است که دانستنش لازم است.
عبارت کریپتوکارنسی از دو بخش cypto+currency تشکیل شده است. از لحاظ ساختار، Crypto نقش پیشوند را دارد و به معنای حفاظت اطلاعات در برابر هکرها است. Currency به معنای ارز، وجه و.. است. کریپتوکارنسی به پول الکترونیکی گفته میشود که با استفاده از آن میتوانیم امور مالی را به صورت رمزنگاری شده و بدون اینکه هویت کاربران مشخص شود، انجام دهیم.
این ارزها باعث شده افراد به کمک فناوری بلاکچین (پایگاه داده مشترک)، خودشان بهراحتی اطلاعات شخصی و انجام تراکنشها را مدیریت کنند. و نیاز کمتری به سیستم سنتی بانکی داشته باشند. خب این از مفهوم اولیه ارزهای رمزنگاری شده، حالا نوبتی هم که باشد نوبت معرفی انواع کریپتوکارنسی است.
انواع ارزهای رمزنگاری شده
جالب است بدانید تمامی ارز های دیجیتال که در دنیا وجود دارند، در یک دسته قرار نمیگیرند. ما در اینجا، ارزها را به سه دسته عمده، بیت کوین، آلت کوین و توکن تقسیم کردهایم. حالا تفاوت اینها در چه چیزی هستند موضوعی که در ادامه مقاله به آن اشاره شد است.
همانطور که در بحث گفتیم، در دنیای ارزهای دیجیتال اصطلاحی به نام بلاکچین است. بلاک چین یک پایگاه داده مشترک است. حالا چرا مشترک؟ بسیاری از افراد و کمپانیها به جای اینکه با یک مرکز خصوصی مانند بانک درارتباط باشند، همه به چنین پایگاهی دسترسی دارند. همین مفهوم باعث شکلگیری ارزهای رمزنگاری شده و ارائه آنها در شکلهای مختلف شده است.
آشنایی با دسته اول ارزهای رمزنگاری شده؛ بیت کوین
بیت کوین یک کریپتوکارنسی است. شما با استفاده از این ارز رمزنگاری شده نهتنها میتوانید تبادلات ارزی انجام بدهید بلکه از سایتهای خارجی نیز خرید کنید. نکته قابل ذکر درخصوص بیت کوین این است که این ارز مانند سایر ارزها ( ریال، دلار و … )به صورت فیزیکی قابل استفاده نیست. به عبارتی شما فقط به صورت دیجیتالی میتوانید از آن استفاده کنید.
هنگامی که شما برای انتقال ارز ، از بیت کوین استفاده میکنید، درخواست شما در شبکه بلاکچین ثبت و رمزنگاری میشود. فقط کسی میتواند این ارز را رمزگشایی کند که دارای کلید خصوصی است. انجام تراکنشها، توسط هیچ موسسه مالی مثل بانک انجام نمیشود، تایید تراکنشها، توسط نرم افزارهای خاص کامپیوتری استفاده میشود.
جالب است بدانید که در سال ۲۰۰۸ فردی به نام Satoshi Nakamoto ایده بیت کوین را وارد دنیای اقتصاد کرد. در آن زمان کسی فکرش را هم نمیکرد که یک روز بیت کوین بتواند تا به این حد محبوب شود و انقلابی در دنیای به پا کند.
آشنایی با دسته دوم ارزهای رمزنگاری شده؛ آلت کوین
تمام رمزارزهای بازار به جز بیت کوین، آلت کوین محسوب میشوند. این مفهوم فقط برای دستهبندی ارزهای دیجیتال نوین به کار برده میشود.
آلت کوین از دوکلمه مجزای آلت و کوین تشکیل شده است. آلت (alt) مخفف alternative به معنای جایگزین است. پس با این اوصاف میتوانیم بگوییم که آلت کوین ها رمزارزهای جایگزین محسوب میشوند. به عبارتی آلت کوینها وارد دنیای ارزهای دیجیتال شدهاند تا جایگزین بیت کوین شوند.
معروفترین آلت کوینها
آلت کوینهای زیادی تا به مروز متولد و وارد دنیای ارز شدهاند. برخی در صدر جدول قرار گرفتهاند و هنوز قدرتشان را حفظ کردهاند و برخی در یک بازه زمانی کاملا محو شده یا به قعر جدول سقوط کردهاند.
در این قسمت از مقاله میخواهیم شما را با چند مورد از بهترین آلت کوینها آشنا کنیم.
اتریوم (Ethereum)
اتریوم نسل دوم ارزهای دیجیتال است. اتربوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر فناوری بلک چین است. یکی از دلایل موفقیت اتریوم در مقایسه با سایر آلت کوینها، تمرکز آن روی مبحث قراردادهای هوشمند است.
اتریوم که برترین آلت کوین در بازار معروف است، یک رمز ارز اختصاصی به نام اتر دارد. از کاربردهای فراوان اتر میتوانیم به پرداخت کارمزد ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند اشاره کنیم.
ریپل (Ripple)
این آلت کوین در اولین سالهای ظهور رمز ارز ها متولد شد و تاکنون جایگاه خود را در بین برترینها حفظ کرده است. خالی از لطف نیست بدانید که بسیاری از موسسات بانکی و مالی برای تسویه سریعتر و مطمئنتر معاملات از این پلتفرم بزرگ استفاده میکنند.
با کمک ریپل، تبادلات مالی بینالمللی به جای چند روز (به واسطه سیستمهای بانکی عادی)، ظرف چند ثانیه انجام میشود.
کاردانو (Cardano)
کاردانو برجستهترین پلتفرم بلاکچین است. این آلت کوین پس از بیتکوین و اتریوم وارد بازار شد. در کاردانو بعضی از محدودیتها و مشکلاتی که در بیت کوین و اتریوم وجود دارد، برطرف شدهاست. به همین خاطر بسیاری معتقدند که کاردانو را باید نسل سوم ارز دیجیتال و قرارداد هوشمند خطاب کرد.
دوج کوین (Dogecoin)
دوج کوین یکی از رمزارزها است که شوخی شوخی وارد بازار شد ولی خیلی جدی جدی صعود کرد و به یکی از ارزهای موفق تبدیل شد. یکی از دلایل موفقیت دوج کوین و تبدیل شدن آن به یکی از بهترین آلت کوینها، بستر و کاربردی خاص، داشتن یک جامعه کاربری قوی و فعال آن است.
لایت کوین (Litecoin)
لایت کوین را میتوانیم یکی از انشعابات بیت کوین درنظر بگیریم. برخی بیت کوین را به طلای دیجیتال و لایت کوین را به نقره دیجیتال تشبیه میکنند. هدف از توسعه لایت کوین، ساده کردن فرآیند ماینینگ در کنار بالا بردن سرعت پردازش تراکنشها است.
ترون (Tron)
ترون از ۲۰۱۷ وارد بازار رمزارزها و به یکی از پرطرفدارترینها رمزارزها تبدیل شد. ترون، نسل بعدی شبکههای اجتماعی و حتی به عقیده بعضی، نسل بعدی وب است.
این شبکه بزرگ همانند اتریوم دارای یک رمز ارز اختصاصی است که جزو بهترین آلت کوین ها محسوب میشود. نام ارز ترون، ترونیکس است و نماد آن TRX است.
بایننس کوین (Binance Coin)
بایننس به عنوان بزرگترین صرافی ارز دیجیتال دنیا شناخته شده است. این صرافی در سال ۲۰۱۷ متولد شده است. در حال حاضر بخش قابل توجهی از معاملات روزانه در بازار ارز دیجیتال بر بستر بایننس انجام میشود.
گفتنی است که بایننس امروز فقط یک صرافی نیست و از پلتفرمهای متعدد تشیکل شده است. بایننس دارای یک رمزارز اختصاصی است
آشنایی با دسته سوم ارزهای رمزنگاری شده، توکن ها
توکن درواقع واحد شمارش انواع رمزارز است. این واژه در دیکشتری، معانی متفاوت دارد. توکن به معنای «نشانه، علامت، ژتون، واحد رمزارز و…» است. توکن در حوزههای مختلفی ازجمله هنر، سرگرمی و رسانه، کامپیوتر و اقتصاد کاربرد دارد.
در اکوسیستم بلاک چین، توکن به هر نوع داراییای گفته میشود که قابلیت مبادله و انتقال دیجیتالی بین افراد را دارد. توکن روی بلاک چین ایجاد میشوند و براساس خصوصیاتی که برای آن تعریف شده، دستهبندیها و کاربردهای متفاوتی دارد.
براساس راهنمای FINMA در مؤسسه قانونگذاران مالی سوئیس، توکنها را میتوانیم به چهار دسته تقسیم کنیم:
توکن بهادار (Security Token)
از آنجایی که ارزش این نوع توکن از داراییهای غیر از خودش حاصل میشود و زیرنظر سازمانهای دولتی فعالیت میکنند میتوانیم بگوییم که همانند سهام است.
توکن کاربردی (Utility Token)
این نوع توکن شباهتی به سهام ندارند. تفاوت این دسته از توکنها با توکنهای بهادار در پیروی از قوانین است که به طراحی آنها بستگی دارد. توکنهای کاربردی میتوانند از اجرای قوانین تدوینشده برای توکنهای بهادار معاف باشند.
توکن پرداخت (Payment Token)
کاربران با خرید این نوع توکنها میتوانند در فضای اینترنت محصول یا خدمات بخرند. ارزش این دسته از توکنها نوسانی ندارد و غالبا ارزش یکسانی دارند.
توکن سهامی (Equity Tokens)
این دسته مشابه توکن بهادار هستند، تنها تفاوت آنها در این است که صرفا در شرکت ارائهدهنده اعتبار دارند و تابع قوانین خاصی نیستند.
تفاوت کریپتوکارنسی با ارزهای دیجیتال چیست ؟
ارز دیجیتال همانند بقیه ی ارز های رایج در دنیا است. البته با این تفاوت که هیچ معادل فیزیکی ندارد. اعتبار این ارز بسته به صفر و یکهایی است که کامپیوتر آنها را شناسایی و ثبت میکند. ماهیت دیجیتالی بودن این نوع ارزها موجب محدودیت آنها نمیشود. شما میتوانید آنها را به پول نقد تبدیل کرده و یا با پول نقد آن را خریداری کنید.
ارزهای رمزنگاری شده درواقع یکی از زیرمجموعههای ارزهای دیجیتال هستند. هدف اصلی از توسعه کریپتوکارنسی، افزایش حریم خصوصی است. اساس کار رمزارزهای دیجیتال ساختارهای غیرمتمرکز آنها است. به عبارتی، ارزهای رمزنگاری شده توسط هیچ مرکز و سازمان سومی ممیزی و کنترل نمیشوند.
کلام آخر
دوستان و همراهان ژوپیتر معرفی ارزهای رمزنگاری شده نیز به اتمام رسید. امیدورام از مطالب لذت برده باشید. در انتهای کلام توصیه ما این است که اگر قصد سرمایهگذاری در حوزه ارزهای دیجیتال را دارید حتما با مطالعه و مشاوره وارد این حوزه بشوید.