
وقتی صحبت از اتریوم (اتریم) میشود، اولین سؤالی که افراد ناآشنا با ارزهای دیجیتال از خودشان میپرسند، این است که اتریوم چیست؟ اگر شما هم به حوزه ارزهای دیجیتالی شناخت کافی ندارید ولی دوست دارید در این زمینه اطلاعات کسب کنید، این مقاله از ژوپیتر را دست ندهید.
اتریوم چیست ؟
با پیشرفت دنیای ارزهای دیجیتال، این روزها شاهدیم که اکثر افراد به خرید و فعالیت در حوزه بازارهای دیجیتالی گرایش پیداکردهاند. اتریوم (ethereum) نیز مثل بیت کوین، تتر، لایت کوین و غیره، یکی دیگر از رمزارز ها است. به واقع اتریم یا (Ethereum)، بهعنوان نسل دوم ارزهای دیجیتال شناخته شده است.
جالب است بدانید که این ارز تازهنفس در تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۱۵ و به سرپرستی جوان ۲۳ ساله روسی بانام ویتالیک بوترین وارد عرصه ارزهای دیجیتال شد. اتریوم ازنظر ارزش بازار، بعد از بیت کوین در رده دوم بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد. اتریوم با واحد اختصاری ETH، بهعنوان دومین ارز دیجیتال بزرگ جهان شناختهشده است. به خاطر دلیل به آن «ملکه ارزهای دیجیتال» هم گفته میشود.
خوب است بدانید که نام ارز دیجیتال شبکه اتریم، اتر (Ether) است. این ارز دیجیتال در انتقال پول، پرداخت کارمزدها، پرداخت هزینه برنامههای غیرمتمرکز و … کاربرد دارد. اتر بسیار ارزشمند است و میتوانید روی آن سرمایهگذاری کنید یا با آن معامله کنید. درحقیقت، سرمایهگذاری روی اتر همان سرمایهگذاری روی شبکه اتریوم است.
گفتنی است که از اتریوم، برای عرضههای اولیه سکه (Initial Coin Offering | ICO) نیز استفاده میشود. همانطور که پیشتر هم گفتیم، اتریم در تولید برنامههای کاربردی غیرمتمرکز کاربردهای گستردهای دارد. به همین جهت، به اتریوم گاهی کامپیوتر جهانی (World Computer) نیز میگویند.
پسدر یک جمع بندی باید بگوییم که اتریوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است. این پلتفرم به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا برنامه های غیرمتمرکزی را روی آن اجرا کنند. به عبارتی، این پلتفرم تحت مدیریت هیچ دولت، شخص و یا حتی قدرتی نیست. خب حالا سوال دو تا شد. بلاک چین چیست؟
بلاک چین
بلاک چین نوعی از شبکه اینترنت است که دیتاها در آن بهصورت بلوکهای همشکل دسته شده است. همانطور که میدانید در اینترنت عادی، تمامی اطلاعات بر روی یک سرور اصلی ذخیره میشود و دسترسی به آنها برای برخی از نهادها و همچنین هکرها غیرممکن نیست، درست است که به لک چین نوعی از شبکه اینترنت است اما در این شبکه، هیچ شخص یا نهادی امکان دسترسی به اطلاعات و نفوذ به آن را ندارد.
کاربردهای اتریم
اتریوم در حال حاضر در زمینههای زیر کاربرد دارد:
- تولید نرمافزارهای کاربردی غیرمتمرکز برای بیزینس ها و کاربران
- امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)
- قراردادهای هوشمند (Smart Contract)
- دفتر کل مجاز
۷ نقاط قوت اتریوم
اتریوم هم مثل هر بلاک چین دیگری دارای یکسری مزایا است. در این قسمت، برخی از مهمترین مزایا را برایتان معرفی میکنیم.
۱ . بلاک چین اتریم از هر نوع دخالت و یا شخص سوم در امان است. هیچیک از این اپلیکیشنها توسط دولت، نهاد و یا شخصی مدیریت نمیشود.
۲ .قوانین خاصی در شبکه بلاک چین وجود دارد. این بدان معناست که جهت هرگونه تغییری در این شبکه توافق تمام نودها موردنیاز است. باوجوداین قابلیت، امکان هیچگونه کلاهبرداری، فساد و دخالت بیرونی وجود ندارد.
۳ .اتریوم غیرمتمرکز است. اما بااینوجود، این شبکه در برابر تمامی هکرها محفوظ است و هیچ شکستی را برای این شبکه نمیتوانید در نظر بگیرید.
۴ .تراکنشهای این شبکه بدون نیاز به طرفهای ثالث انجام میشوند.
۵ .این شبکه یک سیستم قفلشده انحصاری نیست. بهبیاندیگر، در کنار اتریم، انواع کالاها و خدماتی دیگری نیز میتوانند رشد داشته باشند. این موضوع باعث شده سرمایهگذاری روی آن بیشتر بشود و افراد زیادی به فکر ورود به این بازار بشوند.
۶ .بلاک چین اتریوم دارای برنامهریزی دقیقی است. این بلاک چین حتی برای 5 سال آینده نیز برنامه دارد. همین ویژگی باعث شده، اتریوم اعتماد زیادی از کاربران و سرمایه گذاران را به خود جلب کند.
۷ .یکی دیگر از نقاط قوت اتریم، باز بودن سیستم آن است. این قابلیت یکی از مزیتهای اصلی اتریوم محسوب میشود چراکه هر فردی میتواند جوین بشود و آن را توسعه دهد.
از این ۳ نقاط ضعف اتریوم غافل نشوید
حالا که با مزایای اتریوم آشنا شدید خالی از لطف نیست بدانید که این شبکه نیز مانند سایر شبکه ها معایبی نیز دارد.
۱. بهمنظور تغییر پروژهها به سطوح جدید نمیتوانید بهآسانی تغییراتی در سیستم اعمال کنید چراکه سیستم پیچیده است و ممکن است کل سیستم خراب بشود.
۲. یکی دیگر از معایب اتریم، کند بودن تراکنشهای آن است. در حال حاضر اتریوم قادر است ۱۵-۲۰ تراکنش را در ثانیه پردازش کند. خب با توجه به اینکه بعضی از کاربرها ممکن است به تراکنشی بیشتری نیاز داشته باشند میتواند مشکلساز بشود.
۳. با توجه به اینکه اتریوم درحالتوسعه است، ممکن است با اختلالهای زیادی مواجه شوید.
حالا چطور اتریوم بخریم ؟
خرید اتریوم، به دو صورت انجام میشود:
- نصب کیف پول اتریوم
- مراجعه به یک وبسایت صرافی
حالا هر کدام از این روشها به چه صورت و چگونه است موضوعی است که در ادامه توضیح میدهیم.
کیف پول اتریوم
قبل از خریدن اتریوم، باید به فکر جایی برای نگهداری اترها باشید. کیف پول اتریوم را میتوانید مثل حساب بانکی در نظر بگیرید که از آن میتوانید برای دریافت، ذخیره و ارسال اتریوم استفاده کنید. این کیف پولهارا میتوانیم به دو دسته نرم افزاری و سخت افزاری تقسیم کنیم.
کیف پولهای نرمافزاری رایگان هستند و خیلی راحت میتوانید روی گوشیهای تلفن همراه (اندروید) وiOS) ) یا کامپیوترهای شخصی (ویندوز، لینوکس و مک) نصب کنید. برخی از آنها هم هم تحت وب هستند و با مرورگرهای اینترنت (مانند کروم) میتوانید به آنها متصل بشوید.
یکی از عیوب کیف پولهای آنلاین امنیت آنها است. به دلیل ماهیتی که این کیف پولها دارند احتمال هک شدن و یا بسته شدن آنها وجود دارد. کیف پولهای سختافزاری امنیت بیشتری دارند. این کیف پولها به شکل فیزیکی موجود هستند و باید خریداری بشوند.
معروفترین کیف پولها برای نگهداری اتریوم
قبل از اینکه بخواهید در پلتفرم اتریوم سرمایهگذاری انجام بدهید، باید به فکر جایی برای ذخیره آن باشید. در دنیای ارزهای مجازی، به چنین جایی اصطلاحا کیف پول یا والت (Wallet) میگویند. بهعبارت ساده تر، کیف پول نرمافزاری است که از طریق آن شما میتوانید سرمایههایتان را ذخیره کنید، تراکنش انجام بدهید و هر زمان که احتیاج داشتید موجودی حسابتان را بررسی کنید.
در این قسمت قصد داریم چهار مورد از معروفترین کیف پولها برای نگهداری اتریم را معرفی کنیم.
کیف پول سختافزاری لجر (Ledger)
بزرگترین تولیدکننده کیف پولهای سختافزاری، شرکت فرانسوی لجر است. کیف پولهای این شرکت، از داراییهای افراد بهصورت کاملاً امن و آفلاین محافظت میکنند. بهترین مدلهای تولیدی این شرکت شامل نانو اس (Ledger nano S) و لجر نانو ایکس (Ledger nano X)، هستند.
مزایای این کیف پوا عبارتند از: امنیت بسیار بالا، پشتیبانی از هزاران ارز دیجیتال مختلف، برخورداری از تیم پشتیبانی بسیار قوی است.
تنها نقاط ضعف این کیف پول این است که برای استفادههای روزمره (پرداخت یا معاملات) خیلی مناسب نیست.
کیف پول سختافزاری ترزور (Trezor)
دفتر مرکزی این شرکت در کشور چک است. تزرو اولین سازنده کیف پولهای سختافزاری بیت کوین است. کیف پولهای ترزور بسیار مطمئن هستند. مشهورترین محصول این شرکت، کیف پول ترزور وان (Trezor One) است. البته این شرکت در حال حاضر محصول جدیدتری به نام ترزور مدل تی (Trezor Model T) را تولید و روانه بازار کرده است.
از ویژگی های مثبت این کیف پول میتوانیم به: امنیت بسیار بالا، پشتیبانی از هزاران ارز دیجیتال مختلف و برخورداری از تیم توسعهدهنده و پشتیبانی بسیار قوی اشاره کنیم.
نقاط ضعف این کیف پول شامل؛ مناسب نبودن برای استفادههای روزمره (پرداخت یا معاملات) و قیمت بالای مدل T نسبت به مدلهای همرده خود است.
کیف پول مای اترولت (MyEtherWallet)
مایاترولت نرمافزاری روی اینترنت است که به شما اجازه ساخت کیف پول و انجام تراکنشهای اتریوم و توکنهای مربوط به آن را میدهد. MyEtherWallet یک کیف پول کاملاً تحت وب نیست و هیچگاه کلید خصوصی شما را روی سرورهای خود ذخیره نمیکند. این سایت در واقع به شما این امکان را میدهد که کیف پول خود را ایجاد کنید و هر جایی که تمایل داشتید آن را ذخیره و از آن استفاده کنید.
نقاط قوت این کیف پول شامل: متنباز، امکان تعامل راحت با بلاک چین اتریوم و امکان اتصال به کیف پولهای سختافزاری است.
نقاط ضعف آن عبارتند از:
- کار با این کیف پول برای کاربران تازهکار خیلی راحت نیست.
- فقط از اتریم و توکن های مبتنی بر آن پشتیبانی می کند.
این سایت برای دسترسی راحتتر نرمافزار موبایل هم دارد. برای ساخت کیف پول اتریوم با مای اتر ولت فقط کافی است به آدرس Myetherwallet.com مراجعه کنید.
کیف پول تراست ولت (Trustwallet)
تراست یک کیف پول چند ارزی است که متعلق به صرافی بزرگ چینی بایننس است. این کیف پول یکی از بهترین کیف پولهای اتریوم برای اندروید و iOS است. مهمترین مزیت تراست، سادگی و کاربرپسند بودن آن است. مهمترین عیب این کیف پول این است که در حال حاضر فقط برای تلفنهای همراه تولیدشده است و برای کامپیوترهای شخصی در دسترس نیست.
از نقاط قوت کیف پول تراست میتوانیم به: پشتیبانی از هزاران ارز دیجیتال مختلف پشتیبانی، رابط کاربری آسانی و پشتیبانی از انواع توکن در شبکه اتریوم اشاره کنیم.
نقاط ضعف کیف پول تراست به شرح زیر است:
- کاملاً متنباز نیست.
- نسخه دسکتاپ یا تحت وب ندارد و تنها برای موبایل در دسترس است.
برای دانلود کیف پول تراست میتوانید به وبسایت Trustwallet.comمراجعه کنید.
مراجعه به وبسایت صرافی
راه دوم خرید اتر، مراجعه به صرافی ارز دیجیتال است. به خاطر داشته باشید که صرافی ارز دیجیتال با یک صرافی سنتی فرق میکند. اتر شکل فیزیکی ندارد و کاملاً دیجیتالی است. به همین خاطر برای خرید این ارز لازم نیست که به صرافیهای سنتی حضوری مراجعه کنید.
کافی است مراحل را بهصورت آنلاین و از طریق اینترنت انجام دهید. بهعنوان یک کاربر ایرانی، میتوانید اتریوم را از یکی آر روشهای زیر از صرافیها خریداری کنید.
- خرید از وبسایتهای صرافی ایرانی با ریال (کارت بانکی)
- خرید از وبسایتهای صرافی خارجی با تتر، بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر
- خرید از وبسایتهای صرافی خارجی با دلار، یورو و … (با حسابهای بینالمللی مانند ویزا، مسترکارت و …)
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم شما را با اتریوم و روشهای خرید آن آشنا کنیم. امیدوارم مطالب را پسندیده باشید. اگر قصد خرید اتریوم یا هر ارز دیجیتال دیگر را دارید توصیه میکنیم آگاهانه و با تحقیق وارد عمل بشوید.
بازار سرمایه کلاً یک بازار پر از ریسک است. اگر شناختی نداشته باشید مطمئناً سرتان کلاه خواهد رفت. اگر تاکنون تجربه خرید اتریوم را داشتهاید خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما و همراهان ژوپیتر در میان بگذارید.
سوالات پرتکرار
آیا برای خرید باید حتماً یک واحد اتریوم کامل را خریداری کرد؟
خیر. شما میتوانید کسری از اتر (مثلاً ۰.۱ یا کمتر) بخرید.
آیا می توانیم از اتریوم به عنوان ارز استفاده کنیم ؟
شبکه اتریوم به عنوان یک سیستم جهانی عمل می کند و مانند بییت کوین مبتنی بر بلاکچین است. اتریوم ارز خاص خود (اتر) را نیز دارد.